Consells pel fred

En una sortida hivernal (i no tant hivernal) sempre es imprescindible abrigar-se adequadament, no es nomes qüestió de patir i no patir fred. El fred afecta negativament en el cansament, l’orientació,l’estat anímic, l’estat mental etc, i sense unes bones condicions físiques i mentals augmenta el risc d’accidents, desorientació etc. Cal sempre anar preparat (i si pot ser sobrats) per això volem compartir amb tu una sèrie consells basics.

-Per saber el fred que farà no nomes s’ha de tenir en compte la temperatura hi ha d’altres factors molt importants que la poden alterar i molt (clica aquí per conslutar article sobre el tema)
-La major part de pèrdua de calor del cos humà es produeix a les extremitats, mans, peus i cap, cal doncs portar aquestes parts del cos correctament protegides.
-Nomes pel cap podem arribar a tenir pèrdues de calor del 30 %, cal doncs triar un bon gorro si pot ser que tapi les orelles, els passamuntanyes no son estètics però si enormement eficients i la muntanya no es una pasarela de moda..., un anorac amb una bona caputxa mai està de més
-Dos jerseis prims abriguen més que un de gruixut (això es degut a la capa d’aire que es forma entre els dos (l’aire es un gran aïllant tèrmic)
-La roba no ha de quedar mai ajustada, ha de quedar ample perquè transpiri i no es mulli per la suor (la humitat elimina l’efecte aïllant de la roba
-Roba neta, la brutícia obstrueix els porus i no deixa transpirar la roba.
-La Roba de l’anomenat teixit polar (forro polar) es molt bona, però es un material deficient per protegir-nos de l’aire, així que la roba exposada a l’aire (jaquetes, guants, gorros) mai han de ser d’aquest teixit, si per anar a sota d’altres peces de roba.
-Unes bones plantilles contra el fred son més efectives i econòmiques que uns mitjons.
-Roba "texana"? treu-t'ho del cap, ni de broma...Es una bona opció per treballar però no per caminar i tampoc pel fred.
-Per temperatures sota 0 es aconsellable dur dos pantalons (el pijama a sota com tota la vida) si finalment tenim calor i fa nosa nomes l’hem de treure...
- I per acabar una taula d’índex de protecció de la roba, es merament orientatiu ja que aquest variarà segons el material de fabricació i fins i tot de la marca, però si que ens pot servir per fer-nos una idea diferencial per exemple entre un mitjó curt i un de llarg (a la taula comparem diferents peces de roba fetes del mateix material):

Calçotets o calces: 0,03
Calçotets llargs: 0,10
Samarreta màniga curta:0,09
Samarreta màniga llarga:0,12

Jersei prim:0,25
Jersei gruixut:0,35
Mitjons “normals”:0,02
Mitjons gruixuts curts:0,05
Mitjons gruixuts llargs:0,10

Sabata normal: 0,02
Sabata amb sola gruixuda: 0,04
Botes:0,10
Pantalons i anorac amb alt aïllament:0,90


Com podreu veure unes sabates amb uns mitjons normals ens dona un aïllament del 0,04 unes botes amb dos mitjons gruixuts ens dona 0,30 em sembla que està tot dit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada