El vent i el fred

Es hivern i estem dalt d’una muntanya a una temperatura de 0ºC sense vent, la temperatura de sensació tèrmica (la que sent el nostre cos) serà també de 0ºC. Una estona desprès ha començat a bufar el vent a una velocitat de 60km/h llavors la temperatura de sensació tèrmica ha passat a ser de -20ºC. L’aigua continuarà sense glaçar-se perquè estem a 0ºC però el nostre cos estarà patint una temperatura de 20 sota zero, perquè succeeix això?
La pell del cos humà te al seu damunt una fina capa d’aire de tant sols uns mil·límetres de gruix i que ajuda al manteniment de la temperatura del cos. El vent redueix aquesta fina capa i s’accelera la pèrdua de calor del cos humà. Quant més fort es el vent  i més baixes son les temperatures més augmenta aquest efecte.
El vent no es l’únic factor que altera la sensació tèrmica del cos, la radiació i la humitat també son factors ha tenir en compte, tot i que la que te major influencia es el vent.
Per calcular la sensació tèrmica hi ha diferents formules i a internet podreu trobar diferents taules que com veureu son unes diferents de les altres (com veieu no es posen d'acord) però el que està molt clar es que amb el vent augmenta la pèrdua de calor i cal doncs anar ben preparats.
Dos exemples de taules d'index de fredor, com veureu hi ha un desacord notable, però queda clar que la temperatura disminueix notablement a mesura que augmenta el vent.



(El blau fluix indica temperatura perillosa, el blau fort indica congelació en un minut de les parts del cos sense protecció)



Pel que fa a la calor el vent ajuda a reduir la temperatura (oi que quant tenim calor posem el ventilador?) i en aquest cas el gran enemic no serà el vent si no la humitat. Una temperatura de 38 graus amb un 50% d’humitat es transforma en una sensació tèrmica de 49 graus

Així doncs no us refieu del termòmetre i estigueu preparats per tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada