29 de gener: Les Tines de la vall del Flequer




Descripció de la ruta:
Cap a l’any 1860 Arriba una plaga a Europa, la fil•loxera, un pugó que ataca la vinya i la mata, avança lentament primer per França i desprès cap a Itàlia, destruint al seu pas tota la vinya, això fa que el preu del vi pugi i es converteixi en un gran negoci, per tot Catalunya es planten vinyes però sobretot al Bages on no queda un sol pam de bosc, tot es tallat i mitjançant les parets de pedra seca es fan terrasses on es cultiven les vinyes.
Però l’any 1892 la fil•loxera arriba al Bages i també mata tota la vinya, a la plana es substituïda per altres conreus, però les zones més muntanyoses de mica en mica es tornen a despoblar i queden abandonades fins al dia d’avui.
La vall del flequer es un d’aquets llocs que queden despoblats, avui passejant per aquestes contrades es poden descobrir encara els marges de pedra seca, les barraques, masies abandonades i sobretot les tines, construccions úniques al món que tant sols es troben al Bages. Per tal de fer una excursió apta per tothom farem dos grups que faran dues rutes de dificultat diferent:

Ruta curta:
Aparquem els cotxes al principi de la vall del flequer i iniciem la ruta els dos grups junts, caminarem torrent amunt visitant per aquest ordre les següents tines; Tines d’en Bleda, Tines del Tosques, Tines de l’escudelleta, Tines d’en Ricardo, Tines del flequer, arribant finalment a la masia de Can Flequer on l’any 1940 els maquis Marcel•lí Massana "Panxo" i Ramon Vila Capdevila "Caracremada" tenien segrestat un jutge pel qual cobraren un rescat de 100.000 pessetes (els maquis eren guerrillers antifranquistes). Un cop al Flequer els dos grups es separaran els de la caminada curta tornaran cap als cotxes i podran tornar a casa o anar a fer el turista per Mura, Rocafort... Els de la caminada llarga continuaran la ruta.
*Nota: Com que la ruta es d’anar i tornar si algun participant ho necessita pot tornar en qualsevol moment.

Ruta llarga:
Continuem des de el Flequer fins arribar a la masia de cassasaies aqui tornarem a trobar les petjades de guerrillers, però en aquesta ocasió foren descoberts per la guardia civil i en l’enfrontament mori un caporal de la guàrdia civil i els guerrillers hagueren de fugir cap a França... Nosaltres continuarem el camí entrant al tram més complicat, el camí es converteix en pista sense cap mena de senyalització i no hem trobat ressenyes però sembla que pot haver-hi algun petit tram complicat. Trobem de nou camins més fàcils que ens duran fins a l’antiga església (també abandonada) de Santa Creu de Palou (per arribar-hi haurem de passar per la presa de pedra d’un petit embassament) i continuem el camí i passant per les Tines del companyó arribarem fins les balmes roges, unes boniques balmes on a més de tines també trobarem petites constriccions, antics tancats pel bestiar... Des de aquí ja tornem fins la vall del flequer per on haurem passat al mati i anar baixant fins als cotxes.
*Nota: Fins a la masia de Cassasaies es pot tornar enrrera, de la masia endavant es millor acabar de fer la ruta ja que entrem en un circuit circular.

Una sortida on podrem gaudir de la natura, el paisatge i redescobrir la nostra historia fent una mica de “Indianajons” i qui sap si encara serem capaços de fer alguna descoberta que encara resta amagada dins el bosc...

Dades:
Dia: Diumenge 29 de gener
Sortida Manresa: 9 hores estació de la renfe
Sortida d’altres llocs: concretarem per correu amb els inscrits, en cas de no haver-hi prous cotxes es pot pujar en tren
Dificultat: segons ruta escollida
Preu: Gratuït
Nens: poden venir sempre i quan els acompanyi un dels seus tutors legals.

Cal portar:
Motxilla, Aigua, menjar, calçat adequat per caminar, protecció pel sol, per la pluja, roba d’abric, etc. La ruta curta es pot fer amb qualsevol calçat esportiu, per la llarga fa falta calçat adequat per fer muntanya.

Característiques de la ruta curta:
Distancia: 8,5 Km
Desnivell acumulat: 315 metres
Temps:2,5 hores
Dificultat: fàcil

Característiques de la ruta llarga
Distancia: 20 Km
Desnivell acumulat: 710 metres
Temps: 6 hores
Dificultat: mitja

Inscripcions:
Per fer la inscripció cal que ens feu arribar les següents dades:
Nom i cognoms:
Telèfon de contacte:
Disposeu de cotxe?
Localitat on residiu?
Quina de les dues rutes penses fer?
Ens feu arribar les dades per correu electrònic a: v.p.muntanya@gmail.com un cop feu la inscripció us facilitarem un telèfon de contacte

Important:
Per tal de participar de l’activitat es obligatori llegir-se la normativa de les sortides, la podreu llegir clicant aquí: Normativa

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada